Üzemlátogatásaink 2015/16 őszi félévben

2016. február 14., vasárnap 14:16

A Gépészeti Eljárástechnika Szakosztály a félév során három üzemlátogatást szervezett.

Wienerberger gyárlátogatás

A Budapest legszélén elhelyezkedő téglagyárba 9 lelkes érdeklődő tagunk jelent meg. A körbevezetést az ott dolgozó egyik vezetőségi tagunk tartotta. Megtekinthettük a téglagyártás folyamatát a bányászattól kezdve, a durva-, majd finom-előkészítőn keresztül, a nyersgyártáson és szárításon át egészen a kemencében történő kiégetésig, majd csomagolásig. Valamint betekintést nyertünk a laboratóriumi vizsgálatokba is.

Wienergberger1

Szolnoki Vasfa Kazángyártó Zrt. gyárlátogatás

Kezdésként egy rövid előadás során bemutatták nekünk a kazángyártás folyamatát és a hegesztési technológiákat, majd a szükséges tanúsítványokat és engedélyeket, amik az üzembe helyezéshez szükségesek. Ezután körbejártuk az üzemet, így több félkész kazánt is láthattunk, illetve bemutatták, hogy hogyan kell ellenőrizni a varratokat, és az ívhegesztést mi magunk is kipróbálhattuk.

 

Vasfa1


Buszesz Élelmiszeripari Zrt. gyárlátogatás

A Buszesz-ben Simon Árpád, a minőségbiztosításért felelős mérnök fogadott bennünket. Egy egyórás előadás során megismertetett minket az ecetgyártás, az energiaital/üdítőital gyártás és a szörpgyártás folyamatával. Az előadást követő körbevezetés során láthattunk fermentorokat, tartályokat, CrossFlow szűrőt, ecettöltő, csomagoló gépsort, energiaital bekeverő egységet, szörpbekeverő egységet, PET palack fúvó gépet, üdítőital töltő, csomagoló gépsort, pasztörizáló alagutat.