NTP SZKOLL 15 Pályázati Beszámoló

BEKÜLDTE  Dobai Attila 2016. július 25., hétfő 09:57

NTP logók

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet  és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2014–2015. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett a felsőoktatásban működő szakkollégiumok támogatására.

A Szakkollégium élt a lehetőséggel és sikeres pályázatot nyújtott be mellyel 2 000 000 Ft értékű támogatást nyert. A Hagyomány és Fejlődés című pályázat (azonosító: NTP-SZKOLL-15-0039) keretein belül az alább olvasható programelemeket valósítottuk meg. Ez a lehetőség nagyban hozzájárult a Szakkollégium működéséhez, fejlődéséhez, és sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Reméljük jövőre újra élhetünk ezzel és más hasonló támogatási lehetőségekkel.

A pályázathoz kapcsolódó események képeit a galériában éritek el!

GSZK Piknik 2016

 

A nagy szervezeti taglétszám és tagoltság miatt fontosnak tartjuk az olyan események szervezését, ahol a Szakkollégium összes tagja jelen lehet egy szakmai és közösség építő programon. Ezért idén harmadszor, a tavalyi hagyományokra építve szerveztük meg a GSZK Piknik nevű eseményt, melyen több mint 70 tagunk vett részt valamilyen formában. Több lehetőség közül választhattak az ellátogatók, volt focibajnokság, főzőverseny, és ügyességi vetélkedő is. A rendezvényt két koncert zárta, a mindenki által jól ismert Vadhús mellett a StrangeNite zenekart is megismerhettük. A rendezvényen a Szakkollégistákon kívül, nem Szakkollégista Gépészkari Hallgatók is részt vehettek, meghívást kaptak a KTK körei is. A rendezvényt közösségépítés tekintetéből sikeresnek mondhatjuk és nem titkolt népszerűsítő célunkat is sikerült elérnünk. A Szakkollégistákat egy kikapcsolódásnak szánt és kötetlenebb, de mégis szakmai rendezvényen sikerült közelebb hoztuk egymáshoz. A szakmaiságot növelve több céges partnerünk vett részt az eseményen, különböző játékokkal tették próbára az ügyességi vetélkedő csapatanaik tudását, rátermettségét.

 

A rendezvény során a tagozataink közötti távolságok tudtuk áthidalni (volt olyan tagunk, aki itt döntötte el, hogy ellátogat egy másik tagozatunk programjára), ezenkívül a Gépészkari Hallgatók körében jobban a köztudatba kerültünk.

Az eseményről készül képeket itt, míg a videót itt éritek el.

 

Multi vs. Kisvállalkozás - Hova menjen egy pályakezdő

 

A Gépész Szakkollégium szervezésében 03.17-én csütörtök este a Kármán Tódor Kollégium aulájában több mint 120 érdeklődő részvételével vitaestet hallgathattak meg az érdeklődők, azzal kapcsolatban, hogy vajon egy kis cégnél vagy egy multinacionális vállalatnál érdemesebb elhelyezkedni, vagy akár bátran vágjanak bele egy saját vállalkozás alapításába. Megtudtuk milyen érvek és ellenérvek szólnak az egyes munkáltatók mellett, illetve ellen.

 

A meghívott vendégek az ipar színes palettáját fedték le, annak különböző szegletéből érkeztek. Agárdi-Nyárai Andrea a FATH Components Kft.-t jött bemutatni, mint a saját vállalkozások képviselője. Varga Balázs mechatronikai mérnök a Mechatromotive Kft. ügyvezetőjeként volt jelen az esten. Nagy Zsigmond az SMC Hungary Kft.-től a kisvállalkozások képviselőjét testesítette meg. Glasz Péter szintén egy kis vállalkozástól, az Europlan Mérnökirodától érkezett, ami az előző rendszerbeli Vegyterv-ből jött létre. Ács János a LEGO Manufacturing nyíregyházi gyárában HR üzleti partner. Szintén a multi oldat erősítette Tállai Péter a GE Power veresegyházi gyárából.

 

Az egyéni motivációktól kezdve, az erények, képességek kiteljesedéséig sok izgalmas témát boncolgattak az előadók a moderált beszélgetés során. Sok tanácsot, iránymutatást kaphattak az ellátogatók, mind az egyetemi életútjuk, mind a munkavállalás kapcsán.

 

Az este üzenete az volt, hogy gondolkozzunk el azon, hogy a jövőnket miként képzeljük el. Mekkora felelősséget vállalnánk, mennyire élnénk csak a munkának, mennyire viselnénk el az erős kötöttségeket. A válaszok tükrében megtudhatjuk, hogy egy multinacionális óriásvállalat vagy egy néhány főt foglalkoztató kiscég lenne az a forma, ahol szakmailag jobban meg tudnánk magunkat valósítani.

Az eseményről készül képeket itt éritek el.

 

 

Symposium of VKI PhD Research 2016

 

A GSZK 8 fős delegációja február 29-én érkezett Brüsszelbe, a konferenciának otthont adó Belgium fővárosába. A „0. nap” a szállás elfoglalása után a város megismerésével és kötelező jelleggel a helyi látványosságok felkutatásával telt. Másnap a korai kelés meghozta a gyümölcsét, hiszen a konferencia helyszínéül szolgáló von Kármán Intézet nem csak páratlan infrastruktúrával rendelkezik a folyadékok dinamikájának vizsgálatára, de elhelyezkedése a nyugodt zöld övezetben kiváló hátteret biztosít az elme brillírozására.

 

A hatodik alkalommal megrendezett PhD Symposium során a VKI doktoráló hallgatói tekintették át kutatásaik eredményeit az Intézet három különböző tanszékéről: Aeronautics and Aerospace, Environmental and Applied Fluid Dynamics, és Turbomachinery and Propulsion. Az elsőéves PhD hallgatók a poszter szekció keretein belül bemutatták a kutatási terveiket, illetve néhány előzetes eredményüket. A másodéves doktoranduszok egy-egy 15 perces prezentációban ismertették a kutatási tevékenységüket és a dolgozatuk előrehaladásának eredményességét.  A felsőbbéves hallgatóknak egy-egy 20 perces előadás során volt lehetőségük a munkájuk bemutatására. Az prezentációkat nyílt vita követte a hallgatóság részvételével. Az előadások a következő témákban voltak hallhatóak: Multiphase Flows, Uncertainty Quantification, Aero-Thermal Investigations in Turbomachinery, Development of Advanced CFD and Optimization, Noise and Aeroacoustics, Ablation, Ground and Flight Experiments, és Numerical Modeling for Aerothermodynamics. A Symposium egyes napjait elismert tanszéki előadók nyitották meg, a folyadékok dinamikájának három alkalmazási területének egyikének képviseletében. A Symposium alatt a NASA együttműködésével egy IFAR (International Forum for Aviation Research) virtuális konferenciára is sor került. A megjelenés célja a konferencia interaktívvá és ismertebbé tétele volt az IFAR tagok és a kooperáló egyetemek között.

 

A konferencia után megtekintettük a nagyobb laboratóriumokat, ahol többek között megismertünk egy nagysebességű szélcsatornát, amellyel nagy Reynolds számú hiperszónikus áramlások érhetők el; és egy 3 méter átmérőjű szélcsatornát, amely üzemeltethető nyitott és zárt mérőtérrel is, így alkalmas valós méretű autó alkatrészek-, utcai lámpák-, vagy akár a kerékpár versenyzők körül kialakuló áramlások vizsgálatára.

 

Összességében egyrészt a konferencián leendő gépész mérnökként megannyi motiváló példával találkoztunk annak tekintetében, hogy mennyire sokszínű ez a szakma, mennyi kihívás rejlik benne folyamatosan, és hogy mennyire izgalmas feladatok várnak ránk, ha kutatói pályára adjuk a fejünket. Másrészt pedig jó példát láthattunk arra, hogyan is kell egy konferenciát jól megszervezni. A GSZK-ban immár hagyománnyá vált a Szakmai Konferenciák szervezése, melyen a Szakkollégium szakmai kiválóságai tartanak előadásokat. A Symposiumon szerzett tapasztalatainkat gyakorlatba fektetve az elkövetkező GSZK Konferenciák magasabb színvonalon lesznek megvalósíthatók, egyre professzionálisabb képet adva ezzel a külvilágnak. 

 

Márkaépítés és Forrásbővítés tréning

 

A GSZK elérkezett arra a szintre, hogy működését országos szintre emelje, bővítse partnereinek számát, nyisson a külvilág felé. Viszont ezt megalapozott módon, jól előkészítve szeretné megvalósítani, ennek okán szükségesnek tartottuk, hogy az ehhez elengedhetetlen ismerteket megszerezzük. A szemléletformáló és látásmód bővítő két és fél napos tréning során a személyes márka fogalmán keresztül jutottunk el a szervezeti márka értelmezéséig, és interaktív feladatokon keresztül ismerkedtünk meg a stratégiák repertoárjával. Az élvezetes játékok sok olyan dologra hívták fel a figyelmünket, amelyek a mindennapjaink része volt, de tudatosan eddig nem, vagy csak kis mértékben foglalkoztunk vele. A résztvevők együtt gondolkozva definiálták, elhelyezték a Szakkollégiumot a szervezeti struktúrák térképén, majd rendszerezték azokat a lehetőségeket melyekkel sikeresen el tud érni, és meg tud fogni különböző céges támogatásokat. A kurzus végére egy tudatosabb és érzékenyebb felfogás alakult ki, melyre építve a Szakkollégiumi brand ismertebbé tehető egyetemi, országos szinten.

A tréningről készített ppt-t itt éritek el.

 

 Projektmenedzsment kurzus

 

A Szakkollégium fő profilját projektmunkák, vagy olyan operatív feladatok alkotják, melyek projektstruktúrában valósulnak meg. A hatékony munkavégzéshez nélkülönözhetetlen a projektalapú gondolkodás profi szinten való ismerete, használata. Ahhoz, hogy ezeket az ismereteket megszerezzük egy a szakmában elismert személyt kértünk fel egy szakkurzus megtartására, mely a februári- márciusi időszakban négyszer négy és fél órában valósult meg. A több mint 20 résztvevő a projektmenedzsment alapfogalmainak elsajátítása után, konkrét példákon, feladatokon keresztül ismerhette meg ezen témakör eszköztárát, struktúráit. Sok alkalommal került sor, a Szakkollégium által megvalósított projektek elemzésére, mely során sok hibát azonosíthattak a résztvevők, melyek elkerülésére a jövőben jobban törekedni tudnak. A kurzuson az alapfogalmak tisztázása utána a projekt tervezés és projekt kezelés modellein haladtunk végig, melyeket interaktív feladatokon keresztül a valóságban is próbára tehettünk.

A kurzusról készített ppt-t itt éritek el.

  

PTC Creo kurzus

 

       A PTC Creo Parametric az iparban alkalmazott egyik leginkább használt felsőkategóriás 3D modellező program. A kurzus célja az volt, hogy ezen programot magas szinten megismerve a tagjaink az ipar elvárásainak könnyen megfelelni tudjanak, így a végzés követően előnyre tegyenek szert a munkaerőpiacon. A kezdeményezés másik célja, hogy a Szakkollégiumi projektek ebben a közös rendszerben készüljenek, így megteremtsük a közös nevezőt a tagok között. Az 5 napos kurzuson az alapok alapos elsajátítása után a program sajátosságait, határait is volt módon megismerni. Mind az összeállítás, mechanizmusok készítése, mind a rajzkészítő modul számos eddig általunk nem ismert részletét tanulhattunk meg, mely nagy segítségünkre lesz az egyetemi éveink során.

 

Arduino kurzus

 

Az Arduino egy az Atmel AVR mikrovezérlő családra épülő, szabad szoftveres elektronikai fejlesztőplatform, arra tervezve, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetőek, kezelhetőek legyenek. Széles tömegek számára elérhető, mivel olcsó, könnyen beszerezhető, egyszerűen programozható, és csatlakoztatható más eszközökhöz.

 

A Szakkollégium Mechatronika Szakosztálya kimondottan, de a Szakkollégium egyéb tagjai is több olyan projekten, feladaton dolgoznak, amelynél az elektronikus vezérlés, adatgyűjtés szükséges, mivel a mai világban a tisztán gépészeti rendszerek ritkán fordulnak elő. Erre a feladatra az egyik legjobb alternatíva az Arduino, melynek megismerése, megismertetése volt a kurzus célja. A kezdésként a Arduino család történelmével és tagjaival ismerkedhetett meg a 10 jelentkező, majd utána a foglalkozások alatt használ Arduino UNo felépítésével, pinmappjével. A következő alkalmak során egyre mélyebbre lehetett ásni, az Arduino egyszerű szerkezetű programozási nyelvének elsajátítása után már összetettebb, látványosabb feladatok is megoldhatóvá váltak. A alapvetően kezdő kurzusnál fontos szempont volt a megfelelő gyakorlat elsajátítása, így minden alkalmat egyéni feladatok zárták, és a rutin megszerzését a házi feladatok segítették.