NYÁK kurzus beszámoló 2016/17/1

2016. október 23., vasárnap 22:31

Nyák kurzus beszámoló 2016/17/1

Írta: T.D.

Ebben a félévben is megrendezésre került októberben a Mechatronika Szakosztály lassan hagyománnyá váló NyÁK-kurzusa. A kurzust az MSZO projekt-csoportjának vezetője, így a témában meglehetősen gyakorlott Kiss Bernadett vezette: 15 érdeklődőnek próbált igényes és gyakorlatias tudást adni a sok elméleti egyetemi anyag után.

A kurzus három hosszabb és rövidebb alkalomból állt. Az első alkalommal megtanultuk, hogyan (és néha hogyan nem) működik az Eagle NyÁK-tervező program, majd el is készítettük egy clap-switch kapcsolási rajzát. (Értsd: tapsra működő kapcsolóval vezérelt LED-ek.) Végül kinyomtatható tervet készítettünk. Ezt természetesen személyre is lehetett szabni: az unatkozók kreatívabbak valamilyen alakzatot raktak ki a LED-ekből, mint például szívet, vagy háromszöget; a lustábbak minimalisták egy-két LED-et terveztek rá, igényesen elrendezve.

A második alkalomra Betti kinyomtatta a vasalandó terveket, így nekiállhattunk az igazi gyakorlati, kétkezi munkának. Mindenki rávasalta a saját rézlapjára a tervet. Ügyeségtől függően különböző eredmények születtek. Volt akinek ráégett a festék, volt akinek ki kellett egészíteni filccel de volt olyan is, akinek elsőre jól sikerült. Végül mindenkinek lett egy nagyon szép maratandó lapja: erről vas-kloriddal lemartuk a felesleges rezet, majd enyhén rákkeltő anyagban ónoztuk az egészet, hogy ne oxidálódjon a visszamaradt réz.

A harmadik, hajnalig tartó maratoni alkalom során pedig – természetesen Betti és a gyakorlottabb résztvevők segítségével – furatokat készítettünk az alkatrészeknek, majd türelmesen beforrasztottuk őket a helyükre. Sajnos többen megállapítottuk, hogy nem működik az áramkör. Először azt hittük, hogy a berendelt mikrofonok megbízhatatlanok; de végül kiderült, hogy nem rajtunk múlt a dolog. A mikroelektronikai boltban ugyanis kétféle gyártótól adtak tranzisztort, melyek ugyanolyan típusúak, de más lábkiosztásuk. Ennek eredményeképpen a fele fordítva lett bekötve. Kifejezetten boldogok voltunk, hogy hajnali egykor forraszthatunk még egy kicsit – de hát ezért jöttünk. Végül szinte mindenkinek sikerült kijavítania a lapját.

A hangulat nagyon jó volt, sok lelkes, kitartó, remek emberrel ismerkedtem meg. Bár leégettem az ujjam forrasztópákával – és természetesen NyÁK-ot is megtanultam tervezni, készíteni, sőt, debugolni is.

Köszönöm az MSZO-nak, különösen Bettinek és a többi résztvevőnek, hogy ilyen hasznossá és élvezetessé tették ezt a kurzust. Biztos, hogy más hasonló eseményeken is részt veszek majd, és mindenkinek ajánlom, aki érez magában affinitást. Azoknak is, akik esetleg nem. Ugyanis meggyőződésem, hogy míg elméleti fizikus létezik, elméleti mérnök nem.