Szervezeti és Működési Szabályzat

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. október 17., hétfő 20:17

A Gépészeti eljárástechnika szakosztály Szervezeti és Működési Szabályzata.

 

Szerkezeti- és karbantartó anyagok az iparigáz gyártásban

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. október 17., hétfő 20:10

Az előadó, Bándy Tamás (a MESSER Hungarogáz Kft. termelési igazgatója), aki már többször tartott színvonalas előadást a Szakosztálynak, most anyagtechnológiai szempontból közelítette meg az iparigáz gyártást. Hallhattunk a különleges tömítőanyagokról és az általános szerkezeti anyagokról, amik ellenállnak a szélsőséges körülményeknek, valamint megismertünk néhány, a berendezések állapotfelmérésére alkalmas speciális mérési eljárást.

Bandi1

Mahle üzemlátogatás

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. október 17., hétfő 19:46

A Gépészeti Eljárástechnika szakosztály az Épületgépész Szakosztállyal közösen üzemlátogatáson vett részt a Mahle balassagyarmati kompresszorgyárában szeptember 30.-án. Az utat a cég által küldött ingyenes busszal tettük meg. A gyárban először a Mahle történetéről halhattunk egy prezentációt az igazgatótól, majd két csoportban körbekísértek minket a termelő területen. A látogatás egy jó hangulatú pogácsázással és beszélgetéssel zárult.

Mahle

Dreher sörlátogatás

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. április 24., vasárnap 20:15

A Szakosztály korábbi üzemlátogatásai közül a Dreher sörgyár meglátogatása bizobnyult eddig a legnépszerűbbnek, így újra április 12-én újra ellátogattunk oda. A sajnálatos módon létszámkorlátos eseményen 25 hallgató tudott részt venni. A BME több karáról is érkeztek hallagtók az eseményre.

Gömbtartályok előadás

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. március 30., szerda 18:45

 

A Gépészeti Eljárástechnika Szakosztály idén is számos magas színvonalú előadást szervezett, illetve szervez a szakmai fejlődés, illetve ipari példák megismerésének elősegítése céljából.

Mivel a Tanszék és Szakosztály egyik fő profilja az olajipar, ez az ágazat került előtérbe az est folyamán. Előző féléves „Gömbtartályok Projektmenedzsmentje” című rendezvény után 2016. március 16.-án az érdeklődők „Világszínvonal Magyarországon – a TVK Gömbtartályok gyártástechnológiája” címmel hallgathattak meg egy prezentációt.  Speciálisan kialakított tárolóegységeket széleskörűen használnak az iparban.

A rendezvény vendége Nyárády Zoltán, BME-n végzett építőmérnök volt, az OT. Industries Zrt. munkatársa. Az érdeklődők minden lényeges műszaki kérdéskörbe betekintést nyerhettek, kiderült, hogy milyen nehézségek merültek fel a tervezés, illetve kivitelezés során és ezekre milyen megoldásokkal rukkoltak elő a vállalat leleményes mérnökei, hogy ez az Európában is szinte egyedülálló projekt megvalósulhasson, illetve hosszú távon hatékonyan üzemelhessen.

Vezetőség váltás

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. március 05., szombat 11:05

A Szakosztály február 24-én (szerda) megtartotta idei Közgyűlését, ahol a módosított Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadásán túl megszavaztuk az új Elnököt: Nagy Eszter vette át a pozíciót a korábbi Elnöktől, Bölkény Pétertől. Az új Elnök megválasztotta a vezetőségi tagokat, akik egyöntetűen elfogadták a kijelölt pozíciójukat. Ezzel megalakult az új Vezetőség, melynek tagjai:

Nagy Eszter – Elnök

Kreisz János Simon – Alelnök

Kaszás Ádám – Titkár

Bartek Balázs – Rendezvényszervező

Keszthelyi Gergely – Póttag

elnokseg

Féléves programjaink

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. március 05., szombat 10:37

A Gépészeti Eljárástechnika Szakosztály féléves programtervezete:

3. hét:   Maple oktatás: Alapok és hibaszámítás (Kedd 17:00-19:00, D.102)

4. hét:   Maple oktatás: Hibaszámítás (Kedd 17:00-19:00, D.102)

5. hét:   Nyárády Zoltán előadása: Gömbtartály - OT (Szerda 18:00, D.102)

Vitaest; Kisvállalati mérnökök, multiknál dolgozó mérnökök vs. saját céget alapítók (GSZK; Csütörtök 18:00, Kármán Tódor Kollégium aula)

6. hét:   -

7. hét:   -

8. hét:   Bándy Tamás előadása: Szivattyúk és gázsűrítők a gáziparban (iparigáz gyártás) (Csütörtök 18:00-20:00, D.102)

9. hét:   Dreher gyárlátogatás

            III. BME Gépész Szakkollégium Szakmai Konferencia

10. hét: -

11. hét: Humán kurzus

12. hét: Bioetanol gyárlátogatás, Biharnagybajom

13. hét: OT Industries Gyárlátogatás Siófokon

14. hét:-

Póthét: GSZK Piknik

OT Industries Zrt. előadása

BEKÜLDTE Szamosi Attila 2016. március 05., szombat 10:26

A Szakosztály első idei programja:

02. 22. (hétfő): OT Industries Zrt. előadás

Előadó: Éliás Sándor, Value Engineering főmérnök

Helyszín: 1117 Budapest, Galvani u. 44. (OT Industries Tervező Zrt. telephelye)

Előadás tartalma: ~3 óra előadás, két részben, a helyszínen megtartva.

1. rész: OT Industries csoport profil, kompetencia; Tagvállalatok: Tervezés, KVV, DKG, Fővállalkozás helye, működése; Tervezés módszertan, szakterületek, tervezési folyamat felépítése, szolgáltatott termékek; Gépészmérnökök feladata és helye a tervezésen belül.

2. rész: OT Industries Tervező Zrt. szakág bemutató: Technológia (folyamattervezés), Készüléktervezés, Üzemtervezés (3D modellépítés).

Az előadás során Éliás Sándor megismertetett minket a vállalat felépítésével, szakterületével, valamint aktuális és már befejezett projektjeivel. Az OT Industries (korábban Olajterv Csoport) a gáz-, olaj-,vegyipar, valamint az energiaipar szektorokban EPC (Engineering, Producement & Construction) integrált projektmegvalósítással foglalkozó vállalatcsoport. A 2500 fős szakember gárdát foglalkoztató vállalatcsoport a tervezéstől, a gyártáson át, egészen a kivitelezésig visz végig ipari projekteket.

Az előadás a vállalatcsoport tervezésért felelős tagvállalat (OT Industries Tervező Zrt.) irodaépületében volt, így az előadás 2. felében a tervezés folyamatáról kaptunk beható információt, valamint megtekinthettük a 3 fő szakág (technológia-folyamattervezés, készüléktervezés és üzemtervezés) valós munkafolyamatát.

OT industries

1. oldal / 2